Fibromyalgie

"De grootste rijkdom is gezondheid"

Je hebt van die ziektebeelden waarvan mensen denken dat het gewoon pech is dat je het hebt en er maar mee moet leren leven. Maar er is vaak nog zoveel mogelijk ter verbetering. Fibromyalgie is zo’n voorbeeld.

Als we kijken vanuit voeding, leefstijl en suppletie zijn er wel degelijk mogelijkheden om je klachten te verminderen.

Fibromyalgie wordt ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd. Je hebt steeds pijn van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Het ziektebeeld gaat vaak ook gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, moeheid, spierstijfheid en soms hoofdpijn. Stress en spanning kan de klachten verergeren. Om de klachten te verminderen is het erg belangrijk om goed te kunnen slapen en je immuunsysteem optimaal te laten werken. En voor een goed immuunsysteem is een goede spijsvertering nodig, met de voeding waar het lichaam goed op reageert en een evenwichtige zuur/base balans.

Fibromyalgie is lastig vast te stellen omdat er niet echt iets te vinden is in het lichaam. Heel lang is de ziekte ook niet door de reguliere geneeskunde erkend. Gelukkig is dit inmiddels veranderd.

Om fibromyalgie vast te stellen wordt een drukpunten test (tenderpoints test) gedaan. Hierbij wordt de drukpuntgevoeligheid op 11 tot 18 specifieke plekken op het lichaam gemeten. Als 11 van de 18 punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Naast deze drukpuntgevoeligheid worden een aantal klachten zoals vermoeidheid en algehele malaise meegeteld in de uiteindelijke diagnose.

Je krijgt van de arts vaak pijnstillers voorgeschreven en fysiotherapie. Er is helaas nog geen medicijn dat fibromyalgie geneest. Maar als we kijken vanuit voeding, leefstijl en suppletie zijn er wel degelijk aanvullende mogelijkheden om je klachten te verminderen.

Daarbij richten we ons op:

het oplossen van slaapproblemen
het herstellen van de spijsvertering
het werken aan een gezonde zuur-base balans
het reduceren van stress
het herstellen van de energie
het verminderen van pijn

Ik kan je helaas geen pakket bieden waarmee alle problemen ineens zijn opgelost, maar met een gecombineerde aanpak kunnen we echt werken aan vermindering van de klachten.

 

KOM IN ACTIE Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen!
Neem direct contact op
© 2024 Leefstijlconsulent Miriam