HomeNieuwsWees goed voor je hart, hou van jezelf!

Wees goed voor je hart, hou van jezelf!

8 februari 2022
Wees goed voor je hart, hou van jezelf!

Toen kwam ik in contact met Ingrid Visser van Feet your mind / voetreflextherapie en besloten we om de eerste blog samen te schrijven. 
Deze gaat over Zelfliefde..❤️
Mooie samenwerking! Smaakt naar meer! 😊

Wees goed voor je hart, hou van jezelf!
Zo rond Valentijnsdag zie je overal om je heen de hartjes in winkels verschijnen. Een en al liefde om je heen. Want hoe mooi is het om het leven en de liefde te vieren met je dierbaren. Maar het kan je ook zwaar vallen en verdrietig maken.

In deze blog nemen we je graag mee in de holistische en natuurgeneeskundige kijk op het hart en wat voor invloed het hart heeft op ons doen en laten.

We zijn allemaal bekend met de uitspraak ‘je kunt pas van een ander houden als je volledig van jezelf houdt’. Eigenlijk heel begrijpelijk, maar dit is juist een punt waar we te weinig aandacht aan geven: zelfliefde. Het is heel makkelijk om te ‘vluchten’ in het houden van een ander. Want zo lang je vlucht, hoef je niet met jezelf aan de slag.

Maar juist het leven vanuit je hart, het houden van jezelf, zorgt dat je emotioneel in balans blijft. Als je van jezelf houdt, zowel van de mooie als minder mooie kanten, dan pas kun je liefde aan anderen geven. De insteek is oprecht lief hebben in plaats van liefde nodig hebben.

Maar wat is zelfliefde eigenlijk?

Zelfliefde heeft voor iedereen een andere betekenis heeft, maar er zullen ook veel gelijkenissen zijn.

In het algemeen kun je denken aan:

  • houden van jezelf (wat er ook gebeurt en wat jij ook doet)
  • dat je liefdevol naar jezelf bent en goed voor jezelf zorgt in alles wat je doet en wat je nodig hebt
  • dat je uitgaat van jouw eigen kracht en kwaliteiten en je niet met andere vergelijkt
  • dat je jouw grenzen bewaakt
  • dat je jezelf met respect behandelt (net zoals je jouw beste vriend(in) zou behandelen).

Zelfliefde is niet alleen “van belang” het is ook nog eens iets heel moois. Vanaf het moment dat jij echt van jezelf gaat houden zal het je zo veel moois brengen.

De mens is in lichaam en geest met elkaar verbonden. Zowel op lichamelijk, geestelijk, emotioneel, energetisch en spiritueel vlak. Met onze leefwijze, voeding, beweging, gedrag, emoties, gedachten en overtuigingen kun jij zelf invloed uitoefenen op je gezondheid.
Met onze leefwijze, voeding, beweging, gedrag, emoties, gedachten en overtuigingen kunnen wij zélf invloed uitoefenen op onze gezondheid.

Weer even terug naar het lichaam, je hart.
Het hart is een spier van waaruit het bloed verder het lichaam in wordt gepompt.
In de Westerse natuurgeneeskunde staat het hart symbool voor de liefde in de mens: liefde voor zichzelf, voor anderen voor het leven en alles wat er verder nog is.
Het bloed wordt gezien als een drager van je diepste ‘ik’, dus wie je ècht bent en wat je dus bijzonder maakt, onderscheidend van de mensen om je heen. Het zorgt voor stroming die je nodig hebt om je drijfveren te vinden en te leven zoals je dat wilt (passie).

Chinees geneeskundig gezien hoort het hart bij het element vuur. Het zintuig wat bij het element vuur hoort, is de tong. De hartzone zit dan ook letterlijk op het puntje van de tong. Spreekwoorden zoals “Het ligt op het puntje van mijn tong” maar ook “het hart op de tong hebben” zijn hiervan afgeleid. De emotie die hier vanuit de Chinese leer aan hangt, is het vermogen om menselijke relaties aan te knopen, maar ook (levens)vreugde en blijdschap.
Het hart is volgens de Chinezen uit balans wanneer je overmatige vreugde hebt of diep verdriet (zoals hierboven al genoemd: het gebroken hart)

Kortom, zelfliefde is in alles dé basis. Het toepassen van zelfliefde is van grote invloed op het zelf herstellend vermogen van je lichaam maar ook in het welzijn van de mens als geheel.

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil je meer weten? Of ervaar je op dit moment herkenbare klachten zoals hierboven beschreven? Bel of mail ons gerust, dan kijken we samen naar wat we voor jou kunnen betekenen.

Warme groet,

Miriam & Ingrid
 

Ingrid Visser
Feet your mind - voetreflextherapie
06-40 40 51 24
feetyourmind@ziggo.nl


Miriam Hogervorst
Leefstijlconsulent Miriam
06-46 50 39 72
info@leefstijlconsulentmiriam.nl

KOM IN ACTIE Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen!
Neem direct contact op
© 2024 Leefstijlconsulent Miriam