HomeNieuwsWandelen is gezond!

Wandelen is gezond!

28 december 2020
Wandelen is gezond!

Dat ik zelf graag wandel is bij velen van jullie wel bekend. Ik kom graag in het bos, maar kan ook heel erg genieten van een heerlijke wandeling over het strand.
Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit.
En dat allemaal door heel simpel, elke dag minstens een half uurtje te lopen!

Wandelen helpt…

…voor spieren en botten
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen veel sterker, je bouwt ook botmassa op als je veel wandelt. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen (het elastisch weefsel tussen de botten), wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen waardoor je soepeler blijft bewegen.
Vaak wandelen zorgt voor sterk kraakbeen, sterke botten en sterke spieren.

…voor hart en bloedvaten
Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van het hart en bloedvaten. Een goede bloedsomloop zorgt voor een sterker afweersysteem.

…voor de hersenen
Wandelen heeft een goed effect op je geheugen. Je hersenen blijven actief en dit kan leiden tot een vermindering van de kans op Alzheimer. Uit studies is gebleken dat regelmatig bewegen het risico op Alzheimer met maar liefst 20 tot 50% kan verkleinen.

…tegen depressie
Wandelen heeft een enorm positief effect op het humeur. Heb je weleens last van onprettige gevoelens of ben je depressief of angstig? Wandelen maakt serotine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/ of mooie dingen aanschouwt. De combinatie natuur en beweging zijn om deze reden dus ideaal!

…voor de nachtrust
Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.

…tegen overgewicht
Een uur stevig doorwandelen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen: één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar.

…voor de darmen
Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

…voor de longen
Wie veel wandelt vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

…tegen Diabetes
Door te wandelen wordt het risico op diabetes verlaagd met circa 60%. Bewegen doet de gevoeligheid voor insuline toenemen waardoor je soms minder medicatie nodig hebt.

KOM IN ACTIE Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen!
Neem direct contact op
© 2024 Leefstijlconsulent Miriam