HomeNieuwsStress...!

Stress...!

25 november 2021
Stress...!
Een beetje stress zet ons aan, zorgt ervoor dat we in actie kunnen komen en bij heftige gebeurtenissen kan het levens redden. 
Korte stress die vervolgens weer zakt is top...
Echter, als je de hele dag in een stress- stand staat, en dan ook nog langdurig, is het een heel ander verhaal..en heeft dit een negatieve invloed op je gezondheid.
 
Weet jij van jezelf waar je stress van krijgt, en hoe vaak dit aanwezig is?
 
Stress hangt samen met cortisol.
Cortisol is een hormoon die we dagelijks nodig hebben om te kunnen functioneren en speelt een belangrijke rol in stress situaties. 
Daarnaast reguleert cortisol de bloedsuikerspiegel, werkt het ontstekingsremmend, onderdrukt de werking van het immuunsysteem, reguleert de bloeddruk, zorgt voor een gezond dag en nacht ritme, zorgt voor focus en alertheid en zet aan tot bewegen. 
 
Cortisol heeft effect op heel veel processen in het lichaam, zoals op de werking van de darmen, lever, bijnier, immuunsysteem, hart, nieren, pancreas en de hersenen. Logisch dat als je cortisol uit balans is, meestal door stress, je dus heel veel klachten krijgt..

Een verhoogd cortisol zorgt ervoor dat je vermoeid bent, het gevoel hebt altijd bezig te zijn, moeite hebt om tot rust te komen, in- en doorslaapproblemen krijgt, angstig en snel geïrriteerd bent. 
Daarnaast zie je bij verhoogde cortisolwaarden dat de drang naar zoet heel hoog is, mensen vaak ziek zijn, vet rondom de buik wordt opgeslagen, de bloeddruk omhoog gaat, de bloedsuikerspiegels onstabiel zijn en er menstruatie of hormonale klachten ontstaan.
 
Waar kun je stress van krijgen, of welke vormen van stress kan een lichaam ervaren (want dat heb je niet altijd door): 
 
Stress van eten 
Iedere keer dat je eet is een reden voor het lichaam om je immuunsysteem aan te gooien, je bloedsuikerspiegel te verhogen en de hele fabriek op te starten om alles af te kunnen breken en op te nemen. Gezonde, onbewerkte voeding geeft ons hieruit nog voedingsstoffen maar ongezonde bewerkte voeding rooft eigenlijk alleen maar energie, vitaminen/mineralen en levert ons weinig op. 
 
Stress van prikkels
We leven in een drukke maatschappij, de hele dag moeten we 'aan' staan en al wil je dit niet altijd; je blijft alsnog aan staan door de drukte om je heen. Zoals je mobieltje die meldingen blijft geven en de tv die we vervolgens weer aanzetten als we een rustmomentje hebben. 
 
Mentale stress
Je kunt stress krijgen door een langdurige te hoge werkdruk, een deadline voor werk of school, werkloos zijn, een scheiding of problemen in een relatie. v
Je wordt vaak oververmoeid, bent snel prikkelbaar, geïrriteerd, of je hebt sombere buien, voelt je angstig, lusteloos en kunt niet meer genieten.
 
Als de balans tussen stress en herstel niet aanwezig is, dan is stress ongezond voor je.
 
Gezonde en evenwichtige voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning en een goede nachtrust, staan aan de basis van fysiek en mentaal herstel bij stressgerelateerde klachten. 
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de oorzaak van de stress wordt aangepakt! 
Herken je bovenstaande symptomen en wil je graag ondersteuning in je gezondheid? Maak dan gerust een afspraak!
 
Ik help je graag!
KOM IN ACTIE Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen!
Neem direct contact op
© 2024 Leefstijlconsulent Miriam