HomeNieuwsHooikoorts

Hooikoorts

29 maart 2022
Hooikoorts

Hoe fijn en mooi het voorjaar ook is, met de eerste zonnestralen en de bloemen in bloei, hooikoorts kan knap lastig zijn. Jeukende en tranende ogen, niesbuien, irritatie van het neusslijmvlies en benauwdheid zijn de meest voorkomende klachten. Hooikoorts kan je flink belemmeren in je dagelijks leven.
In sommige gevallen lig je ziek op bed, of zit je met het mooie weer binnen met de deuren en de gordijnen dicht.

Hooikoorts, je immuunsysteem en de thymus
Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie. Dit betekent dat de ernst, en de klachten vergelijkbaar zijn met een allergie, maar dan tijdelijk.

Oftewel: heb je hooikoorts, dan heb je een overactief immuunsysteem wat hard aan het werk is om indringers aan te pakken. Je immuunsysteem is gericht op het herkennen van lichaamseigen en het afweren van lichaamsvreemde stoffen.

Natuurgeneeskundig staat je immuunsysteem voor jezelf opkomen en je af te weren waar je je niet goed bij voelt. Zowel in situaties als bij personen of in emoties. Als je dit niet goed voor jezelf weet te doen kunnen er ontstekingen in je lichaam ontstaan. Een ontsteking is een gevecht van je lichaam tegen iets wat daar niet thuis hoort, of wel: het duidt op een conflict in je wat niet geuit wordt.

Dit sluit mooi aan op onze vorige blog. Daarin hadden we het over zelfliefde en het leven vanuit je hart. Leven vanuit je hart is opkomen en zorgen voor jezelf op momenten dat dat nodig is.

Het hart is, natuurgeneeskundig gezien, in het immuunsysteem verbonden met de thymus.

De thymus speelt een grote rol in het immuunsysteem. In de thymus worden de T-lymfocyten aangemaakt. Deze cellen kunnen lichaamsvreemd en lichaamseigen onderscheiden. Wanneer de werking van de T-lymfocyten wordt verstoord ontstaan er auto-immune aandoeningen.

Allergie en histamine
Een allergie is een ontstekingsreactie van het afweersysteem op iets wat eigenlijk onschuldig is. Er is dus eigenlijk helemaal geen aanleiding om een allergische reactie te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • nikkelallergie
  • hooikoorts
  • overgevoeligheid op voeding of medicatie

Bij een allergische reactie komt histamine vrij.

Histamine is de beschermer van je immuunsysteem. Een overactief immuunsysteem wordt dus ‘geholpen’ door histamine aan te maken, maar wel meer dan je eigenlijk zou willen.

Dit gebeurt voornamelijk in het slijmvlies van je neus en ogen, en daarom heb je vooral lokale klachten. Bij het vrijkomen van histamine verwijderen je vaten, vernauwen je bronchiën en is er een toename van slijmproductie in je slijmvliezen

Een allergie voor voeding kan ook reacties vertonen in bijvoorbeeld de darmen, want daar zit natuurlijk het grootste deel van je immuunsysteem! Het kan zijn dat je tijdens het hooikoortsseizoen meer last hebt van voeding waar je niet zo goed tegen kan. Je lijf heeft tenslotte andere prioriteiten!

Histamine is ook de oorzaak van je klachten. Het is een essentiële stof, wat we zelf aanmaken. Het stofje zit in je mestcellen te wachten tot het een indringer mag aanvallen. Het komt dus vrij wanneer je immuunsysteem overactief is. Maar, het zit ook in onze voeding. In vlees en groenten, maar ook in zuivelproducten (denk aan kaas en yoghurt). Ook cacao en rode wijn zijn bekende histamine rijke producten.

En het lastige is, we kunnen er niet teveel van hebben. Ons lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid histamine aan, en alles daarboven zorgt voor allergische symptomen.

Hoeveel dat is, verschilt van persoon tot persoon. Hoe rustiger je immuunsysteem, hoe minder heftig je klachten. Bij veel hooikoortsklachten heb je een overactief immuunsysteem en een tekort aan antioxidanten. En dat immuunsysteem gaat niet alleen maar ‘aan’ van die pollen, maar ook van voeding, het weinige bewegen of van de stress op je werk.

Dus, als je probeert je immuunsysteem op andere vlakken rustig te houden heb je best een grote kans dat je klachten minder zijn!

Metafysisch kunnen we allergieën verklaren als dat er overdreven/agressief door het lichaam wordt gereageerd op iets onschuldigs. De tolerantie van jezelf en het herkennen van jezelf is verdwenen. Daarmee dus ook de verbinding met het leven uit je hart. Een disbalans tussen lichaam en geest.

Hoe kom ik ervan af?
Hooikoorts is te behandelen met oogdruppels, neusspray en tabletjes, maar daar pak je de echte oorzaak niet mee aan. Er zit ook iets in jezelf wat een oplossing vraagt. Een natuurgeneeskundig therapeut zal werken op het ondersteunen van het immuunsysteem en de slijmvliezen om zo hun functie te verbeteren. En daarmee de klachten te verminderen.

Maar je kunt zeker ook zelf iets doen! Wellicht dat onderstaande stappen je op weg kunnen helpen.

Stap 1, minder stress!
Cliché, maar zo ontzettend waar. Stress is funest voor ons. Voor je energie, je gezondheid in het algemeen en dus ook voor je hooikoortsklachten. Zoals je net hebt gelezen zorgt stress voor een immuunrespons. En dat overactieve immuunsysteem, daar reageert histamine extra op. Waak er in de hooikoorts periode dus extra op dat je goed slaapt, ga voor jezelf na wat jou ontspant, en maak hier voldoende tijd voor vrij. Weet ook dat je extra hulp kan inschakelen ter ondersteuning bij stressreductie, als je dat nodig hebt.

Stap 2, zorg goed voor je darmen
Het grootste deel van ons immuunsysteem zit in onze darmen, dus daarmee heb je eigenlijk al de belangrijkste reden te pakken. Een sterk immuunsysteem begint bij gezonde darmen. Help je immuunsysteem door liever niet te eten waar je intolerant voor bent (en in deze periode dus al helemaal niet), en kies voor veel goede vezels uit groenten.

Een probiotica (gezonde darmbacteriën), kan extra ondersteunend zijn. Want die darmbacteriën zijn niet alleen belangrijk voor een sterk immuunsysteem, ze stimuleren ook nog eens het zelfhelend genezen van het lichaam in de strijd tegen een allergie.

Hanteer een voedingspatroon rijk aan antioxidanten, zoals rode vruchten, blauwe druiven, paprika, ui, appels, peren, broccoli, citrusfruit en groene thee.

Stap 3, laat histaminerijke voeding achterwege
Beperk tijdelijk histaminerijke en histamine vrijmakende voeding zoals chocola, varkensvlees, spinazie, oude kaas, droge worst, bier, rode wijn, kruiden en specerijen, drop, E-nummers, gistextract, noten, zaden, schaal- en schelpdieren, vis, tomaat, kiwi, aardbei, avocado. En doe dit, ook écht. Op het moment dat je snotterend rondloopt en je gaat ook nog eens rode wijn drinken en een lekker kaasplankje eten, dan vindt je lichaam dit echt niet fijn. Je klachten blijven bestaan of worden erger. Natuurlijk hoef je niet alles te laten staan, maar wees je er bewust van.

Stap 4, ontdek je kruisbestuivingen
Het is heel fijn als je weet voor welke pollen je allergisch bent. Wist je bijvoorbeeld, dat wanneer je allergisch bent voor graspollen, je waarschijnlijk ook niet heel lekker gaat op aardappelen? De stofjes lijken zó op elkaar dat je lijf die aardappel haast ook als een gevaar ziet. Best handig om te weten dus, want door die dingen te eten, trigger je alleen maar meer de productie van histamine. Je kunt dit laten onderzoeken.

Dit is overigens vooral in het hooikoortsseizoen, daarbuiten kan je gerust een aardappel eten. Al kan het natuurlijk zo zijn dat je ineens ontdekt dat je nooit zo heel lekker reageerde op die aardappel…

Stap 5, gebruik supplementen als natuurlijke histamine-remmers
Waarschijnlijk ben je gewend om een anti-histamine pilletje te nemen wanneer je klachten hebt. Deze hebben echter best wat bijwerkingen, ze werken immers in op je centrale zenuwstelsel. Veel last van maag-darmklachten, moe zijn, duizeligheid en hoofdpijn is dan ook niet vreemd. Er zijn ook natuurlijke middelen die je lijf helpen om histamine af te breken. Voorbeelden hiervan zijn Ribes Nigrum, Vitamine C en Quercetine

Dus, pak die hooikoorts aan!
Vermijd de pollen, houd je rustig, en eet extra gezond. Het doet een boel, echt!

Dit blog heb ik samen met Ingrid Visser, voetreflextherapeut van 'Feet your Mind' geschreven.
We schrijven regelmatig voor de WIJdemeren pagina, op Facebook. Ieder op z'n eigen vakgebeid, mooi aanvullend op elkaar!

KOM IN ACTIE Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen!
Neem direct contact op
© 2024 Leefstijlconsulent Miriam