HomeNieuwsBlue Monday

Blue Monday

14 januari 2023
Blue Monday

De feestdagen zijn net voorbij, vakanties vaak ver weg en de eerste goede voornemens heb je misschien alweer losgelaten, en het duurt nog wel even voordat het zomer is.

Ik zie in de praktijk veel mensen hiermee worstelen, en niet alleen op Blue Monday.
Veel mensen hebben het moeilijk in deze periode. En helemaal met dit regenachtige, sombere weer.

Voel jij de winterdip ook zo inslaan? Blijf er niet in hangen en probeer je mindset op iets positiefs te richten. Probeer in ieder geval elke dag toch even naar buiten te gaan, voor een korte wandeling.
Even een frisse neus, een blokje om, hoe kort ook, is goed voor je mentale gezondheid! 

Je kunt je brein helpen om je beter te voelen, of te ondersteunen bij bepaalde gebeurtenissen of doelen die je jezelf stelt. De zogenaamde ‘helpende gedachten', deze doen dus precies wat het woord zegt: helpen. 

Positieve gedachten hebben ook direct invloed op je immuunsysteem en daarmee op je hele gezondheid.

Ik geef je hierbij 10 tips die je kunnen helpen om in positieve flow te komen.

Tip 1: Daglicht
Als je ’s ochtends in het donker de deur uit gaat naar je werk en je komt aan het einde van de dag in het donker weer thuis, is de kans groot dat je overdag weinig zonlicht gezien hebt. Dit kan vooral mentaal zwaar vallen. 
Het is daarom belangrijk om overdag juist even naar buiten te gaan voor een dosis daglicht. Daglicht heeft een positief effect op de aanmaak van serotonine, een geluksstofje.
Neem je lunch dus mee naar buiten en maak een lunchwandeling.
Lukt het je echt niet om overdag buiten te komen? Dan kan een daglichtlamp ook uitkomst bieden.

Tip 2: Zoek gezelschap op
De donkere avonden zijn niet voor iedereen knus met een kop thee op de bank onder een dekentje. Voor sommigen betekent het vooral eenzaamheid. Maar die kun je doorbreken. Op de momenten dat jij vooral merkt dat je in een dip komt, kun je gezelschap opzoeken. Niet alleen leidt dat af van je negatieve gevoelens, maar praten en vooral lachen zorgt ervoor dat je je lekkerder in je vel voelt zitten.

Tip 3: Kom in beweging!
Kost het je moeite om in de wintermaanden naar buiten te gaan voor een wandeling?
Geef jezelf toch die spreekwoordelijke schop onder de billen en ga een blokje om. Al is het maar een paar kilometer. Ook als het regent, dan is je paraplu er gelijk ook even uit..:-)
Door lekker buiten te bewegen geef je je weerstand een boost, je vermindert de kans op hart- en vaatziekten, het werkt stressverlagend en bovendien is het heerlijk om na een frisse wandeling lekker op de bank te kruipen met een goed boek of mooie film. En met bewegen komt endorfine vrij, een hormoon waar je je gelukkiger van gaat voelen.
Tip: houd het klein en haalbaar. 

Tip 4: Wandelen met muziek
Maak een playlist van muziek waar je altijd vrolijk van wordt en draai deze af tijdens die wandeling, waar je eigenlijk helemaal geen zin in had. Of de zon nu schijnt of dat het nu regent: door de fijne muziek laat je je niet uit het veld slaan en trek je zingend door de bossen.

Tip 5: Snack gezond
Je voeding kan van grote invloed zijn op hoe je je voelt. Ben je gevoelig voor mentale dips? Vermijd dan pieken in je bloedsuikerspiegel. Deze kunnen namelijk zorgen voor een vermoeid en lusteloos gevoel en dat bevordert je algehele gevoel niet. Vermijd daarom suikerhoudende producten, maar kies voor gezonde en gevarieerde voeding. Het kan verleidelijk zijn om alleen suikerrijke energierepen mee te nemen als je op pad gaat, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan snackgroentes met humus en noten.

Tip 6: Yoga en meditatie
In onze maatschappij denken we veel. Soms te veel. Je zit dan vast in je hoofd en kunt gedachten niet meer los laten. Hoe lekker is het dan om even je hoofd helemaal leeg te maken? Voor de één helpt een wandeling, maar yoga en meditatie zijn ook goede middelen om mentaal tot rust te komen. Je kunt het ook combineren: mediteren tijdens het lopen.

Tip 7: Verzin een doel
Die wintermaanden lijken uitzichtloos. Hoe fijn is het dan om iets te hebben om naar uit te kijken? Schrijf je in voor bijvoorbeeld een sportieve activiteit in het voorjaar. Met een doel voor ogen weet je ook dat je moet trainen. Dit kan je gedachten verzetten. Je trainingsmomenten kun je aangrijpen om eens te gaan wandelen in een gebied waar je al zo lang heen wilt. Plan bijvoorbeeld eens een wandeling met dat wandelmaatje die aan de andere kant van het land woont.

Tip 8: Voldoende nachtrust
Slaap is heel belangrijk en in de winter kunnen we er meer van nodig hebben. Door de lagere temperaturen moet ons lichaam harder werken om warm te blijven. Dat kost energie en daar moet het lichaam van herstellen. Naast gezond eten is voldoende slaap dus ook belangrijk.

Tip 9: Regelmaat
Je biologische klok heeft veel invloed op je stemming. Regelmaat is daarom erg belangrijk. Niet de leukste uitdaging, maar wel eentje met effect: zet de wekker dagelijks op dezelfde tijd en zorg voor regelmaat. Ook in het weekend…

Tip 10: Wees lief voor jezelf
Als je niet lekker in je vel zit is het extra belangrijk om lief te zijn voor jezelf. Gun jezelf momentjes van me-time door eens uitgebreid te tutten in de badkamer met allerlei fijne huidverzorgingsproducten, te gaan winkelen, een weekendje weg te boeken, een heerlijk geurend boeket in huis te halen of ga eens aan de slag met een nieuwe hobby.

Het is goed om de zintuigen te prikkelen en dingen te doen en te plannen waar je blij van wordt.
 

KOM IN ACTIE Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen!
Neem direct contact op
© 2024 Leefstijlconsulent Miriam