HomeNieuwsAdemhaling & Ontspanning

Ademhaling & Ontspanning

19 mei 2022
Ademhaling & Ontspanning

Hoewel we onze ademhaling bewust kunnen regelen is het normaal gesproken een onbewuste activiteit.

Ons autonome zenuwstelstel (de innerlijke automatische piloot), laat ons automatisch ademhalen zonder dat we er bewust mee bezig hoeven te zijn.

Onze ademhaling is wel heel storingsgevoelig. Afhankelijk van onze stemming, hoe we ons voelen en hoe deze gevoelens veranderen, zal onze ademhaling langzaam of snel, regelmatig of onregelmatig, diep of oppervlakkig zijn.

Als je stress ervaart heeft dit direct invloed op je ademhaling, helaas op een nadelige manier.

Bij stress wordt je ademhaling vaak onregelmatig en oppervlakkig. Ook kunnen er lange perioden zijn waarin ongemerkt de adem wordt ingehouden.
Dit betekent dat er niet voldoende zuurstof naar de hersenen gaat, wat uiteindelijk leidt tot concentratieproblemen, duizeligheid en een gevoel van onrust.

De juiste ademhaling kan bij stress zorgen dat het lichaam kan ontspannen en het natuurlijk evenwicht weer teruggevonden kan worden.
Tegelijkertijd wordt de geest rustiger en kunnen we de controle over onszelf weer terugkrijgen zodat de angst en bijbehorende symptomen verdwijnen.

Mijn ervaring met ademhalingsoefeningen is heel positief. Het brengt mij terug naar het hier en nu.
Mijn ademhaling vertraagt, en ik voel de rust.

Je kunt op ieder moment van de dag en op iedere plek je aandacht richten op je ademhaling (bv in de rij bij de kassa, op het toilet of tijdens een wandeling).
Of maak er écht even tijd voor en zoek een rustige plek op.

Een paar minuten met aandacht bij jezelf zijn in rust kan je veel helderheid en positiviteit geven voor de rest van de dag. Het maakt niet uit of je zit of ligt.
Als het maar een ontspannen houding voor je is.

Als je begint met ademhalingsoefeningen kan het nog onwennig voelen.
Hoe vaker je het doet, hoe meer je je bewust wordt van jezelf en wat er in je omgaat. Vertrouw erop dat je het niet verkeerd kan doen.
Alles wat je doet om even met aandacht bij jezelf te zijn is een mooi begin. Maak er een dagelijkse gewoonte van. Dat gaat je veel opleveren.

Je lichaam zal je dankbaar zijn!

KOM IN ACTIE Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen!
Neem direct contact op
© 2024 Leefstijlconsulent Miriam